Μεταταρσαλγία
Ο όρος σημαίνει πόνο στην περιοχή των κεφαλών των μεταταρσίων. Ο πόνος συνήθως είναι εντοπισμένος κάτω από τη κεφαλή του 2ου, 3ου, και 4ου μεταταρσίου οστού. Τα μετατάρσια οστά είναι επιμήκη οστά που βρίσκονται στο πρόσθιο τμήμα του πέλματος, αμέσως πριν από τα δάκτυλα.Ο πόνος προκαλείται όταν η κεφαλή ενός ή περισσότέρων μεταταρσίων οστών γίνει επώδυνη ή φλεγμένη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα υπερβολικής φόρτισης της περιοχής για μεγάλο χρονικό διάστημα, που προκαλείται είτε από ακατάλληλα υποδήματα, είτε από επαναλαμβανόμενες έντονες δραστηριότητες, είτε από ανατομικές διαταραχές της μορφολογίας του άκρου πόδα (παραμορφωμένα δάκτυλα) ή συνολικά του ποδιού, είτε από χειρουργικές επεμβάσεις στη περιοχή, είτε από τραυματικές κακώσεις (κάταγμα μεταταρσίων, διάστρεμμα ποδοκνημικής, Νεύρωμα Morton), γήρανσης. Στην οξεία φάση του προβλήματος, όπου ο πόνος είναι παρά πολύ έντονος, ενδύκνειται ξεκούραση, εφαρμογή πάγου και η χρήση αναλγητικών φαρμάκων. Σχεδόν όλοι μπορούμε να παρουσιάσουμε μεταταρσαλγία. Αλλά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου:
1. Αθλητές που οι δραστηριότητες τους περιλαμβάνουν τρέξιμο ή άλματα.
2. Συνήθως γυναίκες που φορούν υποδήματα με ψηλό τακούνι. Αυτό γιατί μεταφέρουν το βάρος στην πρόσθια επιφάνεια του πέλματος.
3. Υπέρβαροι άνθρωποι.
4. Ασθενείς που πάσχουν από κάποια μορφής αρθρίτιδας.
Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση. Δινόλουτρα, παγοθεραπεία, φωνοφόρεση, ιοντοφόρεση, ασκήσεις ιδιοδεκτικότητας, manual therapy.
Σε περίπτωση που αποτύχει η συντηρητική αντιμετώπιση, τότε πρέπει να προσφύγουμε στην χειρουργική αντιμετώπιση, κυρίως σε περιπτώσεις που υπάρχουν ανατομικές δυσμορφίες.