Αυχενικό σύνδρομο
Αιτίες :
Οι κυριότερες αιτίες και παράγοντες εμφάνισης του αυχενικού συνδρόμου .
◦ Εργασιακό περιβάλλον (κακή στάση)
◦ Το επάγγελμα
◦ Φύλλο - ηλικία
◦ Σωματικό βάρος
◦ Τραυματισμοί του αυχένα
Πιο σοβαρές μορφές αυχενικού συνδρόμου προκαλούνται συνήθως από εκφυλιστική νόσο της αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης, η οποία εκδηλώνεται ως δισκοπάθεια (προβολή ή κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου που πιέζει κάποιο νεύρο) σε νεότερες ηλικίες ή και ως σπονδυλοαρθροπάθεια σε μεγαλύτερες
Συμπτώματα :
- Πόνος στην αυχενική μοίρα
- Μειωμένη λειτουργικότητα της αυχενικής μοίρας
- Αστάθεια του αυχένα
- Ζαλάδες
- Ίλιγγος
- Πονοκέφαλοι
- Μούδιασμα που μπορεί να εκτείνεται μέχρι τα δάχτυλα των χεριών (αυχενοβραχιόνιο σύνδρομο)
- Συχνός εκνευρισμός , στρές , εμμονή
Σε ιδιαίτερα σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν νευρολογικά προβλήματα τόσο στα άνω όσο και στα κάτω άκρα, λόγω προβλήματος στην αυχενική μοίρα του νωτιαίου μυελού ('αυχενική μυελοπάθεια') .Οι συχνότερες μορφές του αυχενικού συνδρόμου μπορεί να προκαλέσουν παρατεταμένη ταλαιπωρία, δυσκολία στις καθημερινές δραστηριότητες και σημαντική μείωση της απόδοσης στην εργασία. Όταν συνυπάρχουν και νευρικά προβλήματα υφίσταται κίνδυνος ακόμα και για μόνιμη αναπηρία (από ελαφρά μυϊκή αδυναμία έως και πλήρη παράλυση).
Διάγνωση :
Ακτινογραφία της αυχενικής μοίρας , αν χρειαστεί μαγνητική τομογραφία ( M.R.I ) .
Φυσικοθεραπευτική αντιμετώπιση :
Σκοπός φυσικοθεραπείας είναι η μείωση του πόνου και αποκατάσταση λειτουργικότητας του αυχένα . 'Ετσι εφαρμόζουμε διάφορα μέσα φυσικοθεραπείας , όπως : TENS , Laser , Μαγνητοθεραπεία , Διαθερμία , και τέλος συνδιασμό τεχνικών κινητοποίησης του αυχενικής μοίρας ( Manual therapy , Mc Kenzie) και εφαρμογή μάλαξης έτσι ώστε ο άνθρωπος να επανέλθει στης καθημερινές του δραστηριότητες χωρίς κανένα πρόβλημα και πόνο . Στο κέντρο μας εφαρμόζεται η θεραπεία
Human Tecar® σε συνδιαζμό με ειδικές τεχνικες κινητοποιήσης .
Θεραπεία:
Η θεραπεία στοχεύει στον έλεγχο του πόνου και στην αποφυγή πρόκλησης βλαβών στις νευρικές δομές.
Στις ήπιες περιπτώσεις είναι ωφέλιμη η χρήση ενός μαλακού αυχενικού κολλάρου που εξασφαλίζει περιορισμένη κινητικότητα του λαιμού και μειώνει τον ερεθισμό των νεύρων. Στην πορεία, καθώς παρατηρείται βελτίωση των συμπτωμάτων, το κολλάρο μπορεί να εφαρμόζεται μόνο όταν πραγματοποιούνται απαιτητικές δραστηριότητες. Η πρόσληψη αντιφλεγμονωδών/αναλγητικών φαρμάκων ελαφρύνει τον πόνο, ενώ μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμες οι ασκήσεις ενδυνάμωσης και διάτασης των μυών του λαιμού.
Συστήνεται, επίσης, η λήψη μυοχαλαρωτικών φαρμάκων, ειδικά σε ασθενείς που παρουσιάζουν μυϊκούς σπασμούς, ενώ, στην περίπτωση πόνου στις ρίζες των νεύρων, ενδείκνυται η χορήγηση κορτιζόνης για σύντομο χρονικό διάστημα.
Μεταξύ των φυσιοθεραπειών ωφέλιμες είναι οι έλξεις, οι οποίες, ωστόσο, έχουν συγκεκριμένες αντενδείξεις για ορισμένους ασθενείς. Εάν εκτελεστούν σωστά, φαίνεται να εγγυώνται τη βελτίωση των συμπτωμάτων για ένα ποσοστό, το οποίο, σύμφωνα με μια μελέτη, υπερβαίνει το 80% των περιπτώσεων.
Άλλες προτεινόμενες θεραπείες περιλαμβάνουν τους υπέρηχους, την ηλεκτροθεραπεία
TENS και τη θεραπεία με λέιζερ.
Ιδιαίτερα χρήσιμο είναι το λέιζερ
HILT® και θεραπεία Human Tecar®, το οποίο, λόγω των γρήγορων αναλγητικών ιδιοτήτων του, επιτρέπει την ταχεία εξασθένηση των συμπτωμάτων. Σπανίως συστήνεται και η χειρουργική επέμβαση, σε περιπτώσεις σοβαρής συμπίεσης της ρίζας ενός νεύρου ή του ίδιου του νωτιαίου μυελού.