Το σύνδρομο De Quervain είναι η επώδυνος φλεγμονή του ελύτρου και των τενόντων του πρώτου ραχιαίου διαμερίσματος του καρπού. Το τενόντιο έλυτρο παχαίνει και γίνεται οιδηματώδες, με αποτέλεσμα να αφήνει λιγότερο χώρο για τους υπάρχοντες τένοντες. Είναι δυνατόν οι τένοντες να γίνουν οιδηματώδεις στην περιοχή της στενώσεως και τελικά να δημιουργηθούν μικρές ουλώδεις εστίες μεταξύ των ελύτρων και των τενόντων

Αιτιολογία
Οι επανειλημμένοι μικροτραυματισμοί, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά και η υπερχρησιμοποίηση του χεριού είναι οι συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν την πάθηση. Το σύνδρομο De Quervain εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας από 30 έως 50 ετών. Οι γυναίκες προσβάλλονται οκτώ με δέκα φορές συχνότερα από τους άνδρες.

Συμπτώματα
Πρωταρχικό σύμπτωμα είναι ο πόνος του αντίχειρα στο ύψος του καρπού. Είναι δυνατόν να αρχίσει προοδευτικά με αντανάκλαση στον αντίχειρα και το αντιβράχιο ή ακόμα και να προκαλεί έγερση από τον ύπνο. Ο πόνος γίνεται εντονότερος με τη χρήση του αντίχειρα και κυρίως στο έντονο πιάσιμο, την πλάγια σύλληψη και στροφή, όπως, π.χ., στη χρήση του κλειδιού. Είναί δυνατόν επίσης να παρουσιαστεί ελαφρύ οίδημα στην κερκιδική πλευρά του καρπού και πιθανώς "αναπήδηση", όταν κινείται ο αντίχειρας. Λόγω του πόνου και του οιδήματος, περιορίζεται η κίνηση του αντίχειρα

Φυσικοθεραπευτική Αποκατάσταση
Τα φυσικά θεραπευτικά μέσα για τον έλεγχο του πόνου και του οιδήματος όπως οι υπέρηχοι, τα laser ή Ιοντοφόρεση, δινόλουτρα,υπέρηχα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά. Ο νάρθηκας για την τενοντοελυτρίτιδα De quervain που περικλείει την καρπομετακάρπια και την μετακαρποφαλαγγική άρθρωση του αντίχειρα και τον καρπό εφαρμόζεται συνέχεια για τις πρώτες 2-3 εβδομάδες και όσο υποχωρούν τα συμπτώματα τόσο ελαττώνεται και ο χρόνος εφαρμογής του.Οι διατάσεις των μυών και των τενόντων στα όρια του πόνου ξεκινάνε από τις πρώτες μέρες μαζί με την ανάπαυση και την αντιφλεγμονώδη αγωγή. Μόλις ελαττωθεί ο πόνος ξεκινάνε οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών. Η ενδυνάμωση ξεκινά με ισομετρικές ασκήσεις προοδεύει στο πλήρες εύρος τροχιάς ενάντια στη βαρύτητα και στη συνέχεια με ελαφρά βάρη στο εύρος τροχιάς χωρίς πόνο. Η πρόοδος στη φόρτιση και στην πλειομετρική εξάσκηση γίνεται εφόσον δεν υπάρχει επιδείνωση των συμπτωμάτων.Τελευταίο στάδιο της φυσικοθεραπευτικής αποκατάστασης είναι οι ασκήσεις νευρομυικής συνέργειας, οι οποίες έχουν σαν σκοπό την πλήρη ενδυνάμωση των μυών και των τενόντων του καρπού και του αντίχειρα και την επανένταξη του ασθενή στις φυσιολογικές καθημερινές του δραστηριότητες.

Πρόσφατες μελέτες επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας λέιζερ (Hilterapia) στη βελτίωση, όχι μόνο της κλινικής εικόνας, αλλά και της αγωγιμότητας των νεύρων, που μετριέται με το ηλεκτρομυογράφημα. Συγκεκριμένα, η θεραπεία με το λέιζερ Nd-YAG υψηλής έντασης (Hilterapia) προσφέρει προηγμένες δυνατότητες, όπως αποδεικνύουν τα αποτελέσματα μιας μελέτης που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς με ελαφρά ή μέτρια συμπτώματα, οι οποίοι επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα αυτής της μεθόδου.

Εκτός από τη βελτίωση της κλινικής εικόνας, την ανακούφιση του πόνου, την ανάπτυξη της ευαισθησίας και την αύξηση της δύναμης στα χέρια και στα δάχτυλα, η έρευνα κατέγραψε βελτίωση των χαρακτηριστικών της φλεγμονής, που επαληθεύτηκαν μέσα από τα αποτελέσματα του υπερηχογραφήματος και του ηλεκτρομυογραφήματος. Από την έρευνα διαφαίνεται, επίσης, ότι τα αποτελέσματα της θεραπείας διαρκούν στο χρόνο, ενώ, σε ορισμένες περιπτώσεις, σημειώνεται περαιτέρω κλινική βελτίωση 3 μήνες μετά τη θεραπεία.