Ψηφιακό 3D Πελματογράφημα

Τι είναι το πελματογράφημα;
Το πελματογράφημα ή κινητική ανάλυση βάδισης (στατική και δυναµική) είναι µια διαγνωστική ηλεκτρονική συσκευή που λειτουργεί χωρίς ακτινοβολία ή ραδιενέργεια. Αποτελείται από χιλιάδες αισθητήρες, οι οποίοι καταγράφουν και αναλύουν τη βάδιση σε δισδιάστατες και τρισδιάστατες γραφικές παραστάσεις και καθιστά αναγνωρίσιµες τις ανατοµικές παραλλαγές και τις παθήσεις των κάτω άκρων. Το πελματογράφημα είναι µια αποτελεσματική εξέταση, που αναλύει την κατανοµή των πιέσεων στα πόδια κατά τη στάση και τη βάδιση. Μας δίνει πληροφορίες για τις παθήσεις των κάτω άκρων, οι οποίες µπορεί να οφείλονται σε λάθος στάση του σώµατος ή σε κακή μηχανική λειτουργία των ποδιών.
Πότε πρέπει να γίνεται πελματογράφημα;
Το αν θα κάνετε πελματογράφημα ή όχι θα το αποφασίσει ο ορθοπεδικός ή ο φυσικοθεραπευτής που σας παρακολουθεί, εάν εκτιμήσει ότι έχετε κάποιο πρόβλημα που προκαλεί ασυμμετρία στις δυνάμεις που ασκούνται στο σκελετό σας όταν περπατάτε ή στηρίζετε τον κορμό σας.
Επίσης, ενδέχεται να κρίνει απαραίτητη την εξέταση, για την καλύτερη διάγνωση του προβλήματός σας.
Tο πελματογράφημα συνήθως γίνεται για:
-Παθήσεις των πελμάτων (ασυμμετρίες της καμάρας), όπως πλατυποδία, κοιλοποδία, ραιβοποδία, προβλήματα στα μετατάρσια, άκανθα πτέρνας (ασύμμετρη ανάπτυξη οστού στην κάτω επιφάνεια της φτέρνας).
-Αρθρίτιδα, οστεοαρθρίτιδα γονάτων, ισχίων, σπονδυλικής στήλης.
-Πόνους στη μέση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό. Mε τη χρήση των ειδικών πελμάτων, η μέση αποφορτίζεται και ξεκουράζεται.
-Σκολίωση, χονδροπάθεια επιγονατίδας (πολύ συχνή στα κορίτσια), κάλους.
-Νευραλγίες, κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, ισχιαλγία, οσφυαλγία, προβλήματα στα κάτω άκρα λόγω σακχαρώδους διαβήτη.
-Σοβαρά διαστρέμματα, κατάγματα των κάτω άκρων και της λεκάνης.
-Aνισοσκελία.


Σε τι βοηθάει το πελματογράφημα
Με την συμβουλή και την παραπομπή των ειδικών αθλητικών επιστημόνων (Ορθοπαιδικού, Φυσικοθεραπευτή) το πελματογράφημα συστήνεται συνήθως για:
Παθολογικές καταστάσεις του άκρου ποδός και του πέλματος (μεταταρσαλγία, πλατυποδία, κοιλοποδία, άκανθα πτέρνας, κ.α.).
Παθολογικά περιστατικά λοιπών αρθρώσεων του σώματος όπως : γόνατα (ρήξεις συνδέσμων-μηνίσκων, αρθρίτιδες, κ.α.), σπονδυλική στήλη (σκολίωση, κύφωση, οσφυαλγία, κ.α.), ποδοκνημική (διαστρέμματα, θλάσεις, βλαισοποδίες, κ.α.).
Προληπτικούς λόγους (σε πολύωρη ορθοστασία, σε κακή κατασκευή υποδημάτων, κ.α.).
Αθλητικές δραστηριότητες, για την αποφυγή τραυματισμών και την βελτίωση των προπονήσεων.


Πως γίνεται η εξέταση;
Το πελματογράφημα πραγματοποιείται σε δύο φάσεις, το στατική και το δυναμική. Στο στατικό ο ασθενής στέκεται πάνω στην πλατφόρμα του πελματογράφου και τα δεδομένα από την εξέταση καταγράφονται στον υπολογιστή. Ενώ στο δυναμικό, ο ασθενής περπατάει πάνω στην πλατφόρμα, με κανονική ταχύτητα, και ο υπολογιστής καταγράφει τα στοιχεία της τμηματικής ανάλυσης βάδισης. Πιο απλά, εμφανίζει στην οθόνη τον τύπο βάδισης, την κατανομή βάρους, το χρόνο βάδισης, τον άξονα του σώματος κατά τη βάδιση και πολλές άλλες παραμέτρους. Συγκρίνει βήματα από την στατική, δυναμική μέτρηση και δίνει την δυνατότητα τις ανάλυσης μεταξύ των δύο ποδιών. Τα στοιχεία από τις μετρήσεις στέλνονται στο λογισμικό πρόγραμμα, το οποίο τα αναλύει και τα συγκρίνει με κάποιες φυσιολογικές τιμές (νόρμες).

Tι θα κερδίσετε
Εξισορρόπηση των δυνάμεων που ασκούνται στο σώμα σας καθώς βαδίζετε.
Kαλύτερη απορρόφηση των κραδασμών.
Διευκόλυνση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων.
Ελάττωση της μυϊκής κούρασης.

Για την παιδική πλατυποδία
Εάν το παιδί σας έχει π.χ. πλατυποδία, το πελματογράφημα είναι η καταλληλότερη εξέταση γι’ αυτό. Είναι εύκολη, ευχάριστη (μπορεί να τη δει σαν παιχνίδι) και απολύτως ακριβής. Mε τα πέλματα που θα κατασκευαστούν ειδικά για τις ανάγκες του, θα μπορεί να φοράει όποια παπούτσια θέλει και όχι τα ορθοπεδικά παπούτσια που κυκλοφορούν στην αγορά. Επίσης, μπορείτε να παρακολουθείτε την πορεία της θεραπείας του, επαναλαμβάνοντας την εξέταση κατά περιόδους.
Στις σημερινές, σύγχρονες κοινωνίες είναι πολύ σημαντικό να έχουν οι ειδικοί επιστήμονες στα χέρια τους ένα τουλάχιστον πελματογράφημα από την ηλικία των 5-6 ετών για την ψηφιακή “χαρτογράφηση” των πελμάτων των παιδιών με σκοπό την πρόληψη τυχόν μελλοντικών παθολογικών καταστάσεων.
Το πελματογράφημα ιδιαίτερα κατά την χρονική περίοδο της παιδικής και της προεφηβικής ηλικίας, αποτελεί ένα απαραίτητο διαγνωστικό “ εργαλείο”.